terug

BADPLANK

Omschrijving:

Een badplank is een plank die op de randen van het bad gelegd wordt en waarop een persoon kan zitten. Hierdoor kan de persoon zittend douche in het bad. De badplank kan gemaakt zijn van hout, kunststof of metaal met een coating. De meeste badplanken zijn instelbaar zodat ze op verschillende maten baden te gebruiken zijn. De badplanken zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en ze kunnen voorzien worden van één of twee handgrepen.

Toepassing:

De badplank is een oplossing voor personen die moeite hebben met het in- en uit bad stappen. Ook kan een badplank een oplossing zijn voor personen die niet kunnen opstaan als ze op de badbodem zitten. De persoon gaat al op de badplank zitten terwijl hij naast het bad staat en tilt vervolgens de benen over de rand van het bad. Om een badplank zelfstandig te kunnen gebruiken moet de gebruiker de benen over de badrand kunnen tillen. 

Tips:

  • Er zijn badplanken verkrijgbaar die aan één zijde breder zijn. Dat maakt het gaan zitten gemakkelijker en comfortabeler. 
  • Een badplank kan één of twee handgrepen hebben. Een handgreep geeft meer stabiliteit en steun tijdens het gaan zitten en opstaan. Maar een handgreep aan de buitenrand van het bad kan juist weer in de weg zitten bij het gaan zitten.
  • De meeste badplanken hebben een maximale belastbaarheid tot 130 kg. Er zijn ook speciale badplanken te koop die geschikt zijn voor zwaardere personen.
  • Als het bad een vast spatscherm op de rand van het bad heeft, dan is het vaak niet mogelijk om een badplank te gebruiken. Er is dan onvoldoende ruimte om in- en uit het bad te stappen of de benen over de badrand te tillen. Het spatscherm vervangen door een douchegordijn is vaak de gemakkelijkste oplossing.
  • Als men in het badwater wil zitten in plaats van bovenop de plank, maar niet zelfstandig in het bad kan gaan zitten en/of opstaan uit het ligbad, dan kan een badlift een oplossing zijn.

Vergoedingsmiddelen:

Het hulpmiddel kan vergoed worden via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. U kunt hiervoor een aanvraag indienen bij de gemeente waar u woont. Afhankelijk van uw financiële situatie kan er een eigen bijdrage gevraagd worden.

Het hulpmiddel kan maximaal 6 maanden (kortdurend) geleend worden. 

Uitgebreidere informatie over vergoedingsregelingen vindt u op regelhulp.nl.

Verkrijgbaarheid:

  • Winkel voor revalidatiehulpmiddelen

Prijsindicatie:

Minimum prijs:€50,00
Maximum prijs:€150,00