terug

DOUCHEKRUK

Omschrijving:

Een douchekrukje is een kruk, die waterbestendig is en met antislip doppen onder de poten. De douchekruk heeft in principe geen armleuningen, anders wordt het een douchestoel genoemd. De zitting is meestal voorzien van gaatjes, zodat het water weg kan lopen. In de meeste gevallen is de douchestoel in hoogte instelbaar. De douchekruk is gemaakt van kunststof, eventueel met metalen poten met een coating of roestvrijstalen poten. 

Toepassing:

Een douchekruk is een oplossing voor personen die niet lang genoeg kunnen staan om te douchen, maar ook voor personen die moeten zitten als ze zich wassen of de tanden poetsen bij de wastafel. Een douchekruk kan ook gebruikt worden door mensen met evenwichtsstoornissen en daardoor een verhoogd valrisico hebben bij het douchen. Maar in dat geval is een douchestoel met armleuningen en een rugleuning wel aan te bevelen. Tot slot is een douchekruk handig voor het verzorgen van de voeten als dit niet meer staande lukt. 

Tips:

Bij het kopen van een douchekruk is het belangrijk om op een aantal punten te letten. 

  • De goede zithoogte wordt gemeten in zit met blote voeten, van de grond tot in de knieholte.
  • Een douchekruk met een uitsparing in de zitting maakt het mogelijk om het onderlijf te wassen zonder op te staan.
  • Een douchekruk met draaischuif in de zitten maakt het mogelijk om staand naast de douchebak op de kruk te gaan zitten en al zittend in de douchebak te draaien. Zo wordt voorkomen dat de opstap van de douchebak problemen oplevert.
  • Als er steun nodig is bij het opstaan is een douchestoel een betere oplossing. Dit geldt ook als er steun nodig is van een rugleuning.
  • Als de douchekruk alleen in de douche wordt gebruikt is een opklapbaar douchezitje aan de muur meestal een betere oplossing, omdat dit niet in de weg staat. Hiervoor moet de muur wel sterk genoeg zijn.
  • Voor het gebruik van een douchekruk moet de douchebak voldoende ruim zijn. Aan te bevelen is 90 x 90 cm. Bij een kleinere douchebak blijft er te weinig ruimte over om veilig in en uit de douchebak te stappen. Een inloopdouche is natuurlijk een veiligere oplossing.
  • Een douchekruk wordt vaak gecombineerd met een beugel om steun te nemen bij het opstaan.
  • Een antislip douchebak en antislipvloer naast de douchebak vergroten de veiligheid bij het in- en uit de douchebak stappen. 

Vergoedingsmiddelen:

Het hulpmiddel kan vergoed worden via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. U kunt hiervoor een aanvraag indienen bij de gemeente waar u woont. Afhankelijk van uw financiële situatie kan er een eigen bijdrage gevraagd worden. Het hulpmiddel kan maximaal 6 maanden (kortdurend) geleend worden.

Verkrijgbaarheid:

  • Winkel voor revalidatiehulpmiddelen

Prijsindicatie:

Minimum prijs:€20,00
Maximum prijs:€150,00