terug

SCOOTMOBIEL

Omschrijving:

Een scootmobiel heeft drie of vier wielen, een draaibare stoel en een stuur. Een scootmobiel rijdt elektrisch en maakt gebruik van oplaadbare accu's. Een aantal onderdelen van de scootmobiel kunnen versteld worden zoals de afstand van het stuur ten opzichte van het lichaam, de rugleuning en de hoogte van de stoel en de hoogte van de armleggers. Echter een scootmobiel heeft minder verstel- en aanpassingsmogelijkheden dan een elektrische rolstoel. De scootmobiel heeft een dashboard met een gashandel. De snelheid voor- en achteruit is te bedienen met de knijp- of duimhendel. Op het dashboard zijn verder knopjes voor de richtingaanwijzers, claxon om de snelheid instellen. Afhankelijk van het type scootmobiel is de snelheid beperkt tot 8, 10, 12 of 15 km/h. Er zijn meerdere uitvoeringen te verkrijgen zoals bijvoorbeeld een scootmobiel met 3, 4 of 5 wielen, een opvouwbare scootmobiel, een scootmobiel met overkapping en een scootmobiel voor twee personen.

Toepassing:

Een scootmobiel kan een oplossing zijn voor personen die zich moeilijk buitenshuis lopend kunnen verplaatsen. Een scootmobiel is bedoeld voor het verplaatsen buitenshuis, maar kan ook gebruikt worden in supermarkten, ziekenhuizen e.d.. Een scootmobiel is niet geschikt om in een woonhuis te rijden. Om met een scootmobiel te kunnen rijden moet de gebruiker beschikken over voldoende arm- en handkracht om het stuur te bedienen en voldoende zitbalans. Ook moet de gebruiker kunnen opstaan en enkele meters kunnen lopen om optimaal gebruik te kunnen maken van het scootmobiel. Niet alle gebouwen zijn immers niet toe- en doorgankelijk voor het scootmobiel.

Tips:

  • Een scootmobiel met vierwielen is wat stabieler op de weg dan een scootmobiel met drie wielen. Nadeel van een vierwieler is dat de draaicirkel groter is. Dit is vooral onhandig in winkels. Daarnaast heeft een vierwieler minder beenruimte omdat de wielkassen aan beide zijden van de stuurkolom zitten.
  • Er zijn accessoires verkrijgbaar zoals een mand voor boodschappen aan de voor- en/of achterzijde, een achteruitkijkspiege of een houder voor de zuurstoffles, rollator of wandelstok.
  • Voor het meenemen van zwaardere boodschappen kan ook een boodschappentas op het voetplateau tussen de benen geplaatst worden.

Vergoedingsmiddelen:

Het hulpmiddel kan vergoed worden via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. U kunt hiervoor een aanvraag indienen bij de gemeente waar u woont. Afhankelijk van uw financiële situatie kan er een eigen bijdrage gevraagd worden. Uitgebreidere informatie over vergoedingsregelingen vindt u op regelhulp.nl.

Verkrijgbaarheid:

  • Winkel voor revalidatiehulpmiddelen

Prijsindicatie:

Minimum prijs:€2000,00
Maximum prijs:€15000,00