licht / verlichting

Licht is niet alleen belangrijk voor een goed zicht, maar heeft eveneens invloed op verschillende functies van het lichaam. Voldoende daglicht heeft een positief effect op de gezondheid, concentratie, alertheid, dag- en nachtritme en voorkomt eventuele somberheid of depressie.

De lichtsterkte wordt uitgedrukt in de eenheid lux. Per dag is een uurtje blootgesteld zijn aan 10.000 lux over het algemeen genoeg. Een zonnige dag is goed voor 100.000 lux, een bewolkte dag geeft nog altijd 10.000 lux in de buitenlucht.

Voldoende en soms extra licht kan helpen om de dag als dag te ervaren. Gedempt licht in de avond helpt te beseffen dat de dag voorbij is en dat het tijd is om te gaan slapen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat bij mensen met dementie die aan veel licht (1000 – 1500 lux) zijn blootgesteld de achteruitgang van het oriëntatievermogen en geheugen vermindert. De verschijnselen van depressie nemen af en hun dagelijkse zelfredzaamheid blijft langer bijvoorbeeld het smeren van de boterhammen.

Ook zonder een dure daglichtinstallatie kun je veel doen aan het licht in huis. Enkele tips die het bioritme kunnen ondersteunen zijn:

  • Iedere dag een uurtje naar buiten gaan.
  • Maak je favoriete plek waar het meeste daglicht binnen komt in huis.
  • Ga met het gezicht naar het daglicht zitten, niet met de rug.
  • Let bij de aanschaf van de lampen in huis naast de lichtsterkte ook op de kleur van de lamp. Aan het kleur van het licht herkent het lichaam de seizoenen en het tijdstip van de dag.
  • Gebruik extra licht (tussen 1000 en 1500 lux) waar het nodig is, bijvoorbeeld boven de eettafel, leeshoekje, in de keuken.
  • Zorg voor gelijkmatig lamplicht door kappen te gebruiken en het licht naar boven te laten schijnen in plaats van naar beneden. Met een dimmer kan je zorgen voor licht dat past bij het tijdstip van de dag.
  • Maak met licht een oriënterende omgeving door ’s nachts het licht te laten branden in het toilet of een lichtroute te maken naar het toilet.

Vraag eventueel advies aan een ergotherapeut.